regnbue linje
Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befirelse og oplysning

Forsiden

sitemap

Tendar

De gamle nyheder 2014 - kapitel 2
de gamle nyheder er her stadig

Indholdsliste

   Shamar Rinpotje’s død og ligfærd  (se til højre - eller klik næste side)

Kadjy Mønlam 2014

Karmapa vil finde den 15. Shamarpa, 27 oktober

Mariam Yahia Ibrahim Ishag forlod Sudan, november

Bog om økologisk katastrofe i Tibet under udvikling

Fakta mod islamofobi, 20. november

Drukpa klostre overtaget med vold i det vestlige Tibet

Karmapa på Taiwan, 30 november

Endnu 3 protest selv afbrændinger i Tibet, 17. december
 


Kadjy Mønlam 2014

17 Karmapa 2013 - foto Thule Jug

  Fra den 15. december til den 21. december 2014
 vil Hans Hellighed Karmapa Thinle Taye Dordje lede ceremonierne i Bodhgaya, stedet for Buddha Sakyamuni's Nirvana for 2600 år siden. Kadjy Lama'er, munke og nonner fra hele verden vil mødes i Bodhgaya for at afholde en lille uge af bønner, meditation og fælles udtalte ønsker om fred og lykke for alle sansende væsner i verden. Karmapa vil også give Dharma instruktioner under begivenhederne samt en indvielse til Tjenresig for lægfolk.

  Mønlam betyder ønskebøn. Mønlam ceremonierne i Bodhgaya er centreret omkring Samathabhadra's ønskebøn, også kaldet Kongen af alle ønskebønner. Den vil blive reciteret mange gange i den lille uge, hvor begivenheden foregår. Der vil også blive afholdt mange Pudja'er foran Bodhi træet, hvorunder Buddha Sakyamuni sad, da han indgik i Nirvana.

  Bodhgaya ligger lidt fra byen Gaya, som har en jernbane station, i delstaten Bihar, som ligger på Ganges sletten i Indien. Du kan komme til Bodhgaya via Calcutta, Varanasi eller New Delhi lufthavne og tage et tog videre til Gaya. Der er faktisk også en lufthavn midt mellem Bodhgaya og Gaya, som netop er lavet til pilgrimme. Den hedder Gaya International Airport, men den er lidt dyr at flyve til. Til gengæld slipper du så for besværet med at rejse internt i Indien. Lufthavnen ligger 15 minutters kørsel fra Bodhgaya.

Det detaljerede program finder du her.

 Læs i øvrigt her: www.karmapa.org/events/kagyu-monlam-2014/

 

Klik her for toppen af siden

December 2014. 

 Ny bog om Tibets økologiske katastrofe
under udfoldelse

 Den canadiske jurnalist Michael Buckley har skrevet en ny bog: Meltdown in Tibet, som beskriver den omfattende ødelæggelse af  Tibets miljøer og følgerne for resten af Asien.

 www.meltdownintibet.com

 

 

 Fakta mod islamofobi


 Ny bog:  Myten om den muslimske invasion
af Doug Saunders, oversat af Jens Olsen,
256 sider,  ISBN: 978-87-93145-03-0
 Udkommet 20. november 2014 på forlaget Vindelsti
 www.vindelsti.dk


 I dag cirkulerer der en række forestillinger om de muslimer, der bor i den vestlige verden: Hvordan de er, hvad de gør, og hvad de vil:

* Muslimerne vokser så hurtigt i antal, at de vil snart vil være i flertal i Europa.
* Muslimerne ønsker, at de vestlige lande skal indføre sharia lovgivning.
* Muslimerne er for anderledes til, at de kan integreres i et vestligt demokrati.


 Fælles for disse og andre påstande er, at de er i modstrid med fakta. Alligevel spredes de i stadig bredere kredse og påvirker befolkningerne og det politiske miljø i mange europæiske lande. I Myten om den muslimske invasion tager Doug Saunders påstandene op en efter en og dokumenterer, hvad der er myte, og hvad der er sandhed. Samtidig viser han, at vi har været i den samme situation før: For omkring hundrede år siden florerede de præcis samme forestillinger om den tids indvandrere, katolikker og jøder [i England].
 [citat: Mogens S. Mogensen]

Klik her for toppen af siden

 Bogen er anmeldt her:
  www.sameksistens.dk/boganmeldelser/2014/myter

  Læs også om:  Buddha og Islam.
 

Hindustan Times  New Delhi, September 25, 2014  
 

Klostre overtaget med vold i det vestlige Tibet

 Gyalwa Drukchen i Ladakh, som er overhoved for en gren af Drukpa Kadjy traditionen, anklager Karma kadjy traditionens tilhængere i det vestlige Tibet for at have overtaget flere Drukpa Kadjy klostre i regionen. Han siger, at det også er sket ved brug af vold. Der er ingen, som bestrider, at en sådan overtagelse har fundet sted på flere klostre i regionen, men jeg ved ikke, hvad der sker i det vestlige Tibet. Gyalwa Drukchen burde dog vide noget, og han udtaler sig næppe offentligt uden grund.

 Disse tilhængere af den "anden" Karmapa Ugyen Thinle Dordje er styret af administrationen i Tsurphu Kloster, som den "kinesiske" Karmapa Ugyen Thinle Dordje flygtede fra. Imidlertid er han stadig formelt overhoved for Tsurphu. Den kinesiske regering har anerkendt Ugyen Thinle som Karmapa. Han skulle være prototypen på nye udnævnte "bevidt genfødte Lama'er" - hvilket blev formidlet gennem den kinesiske stats "religiøse bureau". Det er derfor ikke så godt at prototypen bare stak af, men officielt er han blot på en udenlands rejse. Det vides ikke bestemt, hvem som bestemmer på Tsurphu Kloster, men det er næppe Ugyen Thinle.

 Ugyen Thinle's administration i Indien udtaler, at de ikke har noget med det at gøre.

   Kilde:  www.hindustantimes.com/india-news/eye-on-border-china-fanning-intra-sect-rivalry-ladakh-s-buddhist-leader/article1-1268317.aspx

 Se og hør Drukchen Rinpotje fortælle om problemerne i Vesttibet på dette link (YouTube)   -   eller på dette link til Drukpa.org.

Klik her for toppen af siden

 

 AFP,  17 December 2014  

Endnu tre selv afbrændinger

 En tibetansk mand har sat ild til sig selv i Gansu provinsen i Kina, som grænser op til det tibetanske område Amdo. Det meddeles, at manden protesterede mod kinesisk undertrykkelse af tibetanerne. Sangay Khar blev 33 år gammel. Han satte ild til sin krop udenfor en politistation ved Amuko, en lille by i området.

22. december 2014, Tibet Sun. 

 En 19 årig pige fra Ngawa i Amdo satte ild til sig selv i protest på hovedgaden og døde af det. Antallet af selv-afbrændinger er nu oppe på 135 siden 2009.

25. december 2014, Tibet Sun. 

 En 37 årig munk Kalsang Yeshi er død fra sine sår ved en selv-afbrænding den 23. december. Munken protesterede mod den kinesiske besættelse foran en politi station i Kardze (Ganzi), en by i Sichuan provinsen.

 Læs om de tidligere episoder her.

 

Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

Gamle nyheder 2014 er delt i to kapitler. Her er kapitel  2, hvorfra du kan  klikke dig videre til kapitel 1. De tidligere års ‘gamle nyheder’ har ellers kun en side hver især. Rapporterne om  Shamar Rinpotje’s død og ligfærd  har fået sin egen side.

 

Shamar Rinpotje’s dødsfald og ligfærd

14 Shamarpa i Dhagpo 1987

den 14. Shamar Rinpotje   Mipham Tjødji Lodrø

Klik på dette link for at komme til
artiklerne om Shamar Rinpotje’s død og ligfærd

 

 

 

 

27. oktober 2014 – kilde: karmapa.org  


Karmapa Thaye Dorje vil finde Shamarpa's reinkarnation

   Hans Hellighed den 17. Karmapa Thinle Taye Dordje har i dag meddelt, at han helt bestemt vil finde Shamar Rinpotje's genfødsel. Shamarpa og Karmapa er uadskillelige i en spirituel sammenhæng og er begge såkaldte linie-holdere (= transmissionens arvtagere og fuldmægtige) i den 900 år gamle Karma Kadjy arv – en Tulku tradition, som er 200 år ældre end Dalai Lama'ernes arvefølge.

 Det ville i dag have været Shamar Rinpotje's 62. fødselsdag. På denne dag meddelte Karmapa, at han ifølge traditionen har accepteret Jigme Rinpotje's (Shamarpa's storebror og Karmapa's manager) erklærede ønske om, at Karmapa påtager sig at finde den nye inkarnation. Dette ønske er også blevet støttet og fremført af de over 700 Karma Kadjy klostre, institutter og Dharma centre over hele verden. Det har været det almindelige, at Karmapa og Shamarpa gensidigt finder og genkender hinanden.

 Karmapa Thinle Taye Dordje sagde, ”det er min alvorlige pligt og mit ansvar at finde den ægte inkarnation af Hans Hellighed Kynzig Shamar Rinpotje” [kynzig er en hæderstitel, som betyder: alvidende].

 Som en del af hans forberedelse til at finde den næste Shamarpa, vil Karmapa bruge op til 6 måneders tilbagetrækning hvert år de næste 3 år. Han sagde, ”at de gode ønsker fra buddhister og andre i hele verden vil hjælpe genkendelses processen”.

 
Klik her for toppen af siden

30. november 2014. Kilde: www.lopon.org.tw 

Karmapa på Taiwan
 

 Karmapa fyldte relikvier fra Shamar Rinpotje i en gylden Stupa ved sit besøg på Taiwan den 30. november 2014. Karmapa havde et stort program på Karma Kagyu Kloster på Taiwan, et utroligt flot sted. Her er nogle billeder fra begivenheden.
 

Karmapa fylder Shamarpa relikvier i en stupa på Taiwan Karma Kagyu  Kloster

Karmapa lægger relikvierne i Stupa’en
 
Karmapa fylder Shamarpa relikvier i en stupa. Nu sætter har overbygningen på.
 
Karmapa lukker Stupa’en
 
Karmapa fylder Shamarpa relikvier i en stupa. Her anbringes den færdige Stupa på alteret i Karma Kagyu Kloster på Taiwan.
 
Karmapa anbringer Stupa’en på alteret. I forgrunden en statue af Shamar Rinpotje.
Klik her for toppen af siden

November 2014. 

Mariam Yahia Ibrahim Ishag

  Den oprørende sag om Mariam Yahia Ibrahim Ishag fra Sudan, som blev dømt til døden for at skifte religion, optog Shamar Rinpotje meget. Han var virkelig oprørt over denne afskyelige dom, som så klart var i strid med menneske rettighederne og enhver almindelig rimelighed blandt mennesker.

  Sagen blev reporteret her på Tilogaards netsted i juni, men så døde Shamar Rinpotje, og jeg fandt ikke anledning til at følge sagen før nu. Hendes historie fik en lykkelig afslutning. Både Mariam Yahia Ibrahim Ishag og hendes mand blev som bekendt arresteret i lufthavnen, da de ville forlade Sudan. De blev sidenhen løsladt af en appeldomstol den 26. juni, hvorpå de tog ophold i den amerikanske ambassade i Khartoum, Sudans hovedstad. Herpå fulgte forhandlinger mellem Italien, til en vis grad også amerikanerne, og regeringen i Sudan, hvilket førte til, at hele familien forlod Sudan den 24. juli 2014. De er nu i USA og har det godt.

  Rets tilstanden i Sudan har dog næppe ændret sig for resten af befolkningen. Man forfægter stadig et urimeligt juridisk princip om, at en muslim ikke kan konvertere til en anden eller ingen religion. Nogle muslimer vil hævde, at Islam simpelthen kræver det i følge skriftlig autoritet. Hvad enten dette princip virkelig fremgår af Koranen eller ej, så kan muslimer ikke forlange dette princip overholdt, hvis de vil leve i samfund med os andre. Hvad angår muslimske lande, som for eksempel Sudan, hvor muslimerne er i stort flertal i befolkningen, kan man kun beskytte midretallet, hvis menneske rettighederne overholdes også internt i sådanne muslimske lande. Vil disse lande ikke tilstå deres egne borgere FN’s menneskerettigheder, bør vi indføre sanktioner mod dem internationalt.

  Jeg er overbevist om, at man sagtens kan være en god muslim, samtidigt med at man støtter og fremmer menneske rettighederne. Det kræver blot, at man ikke kun søger broderskab mellem alle muslimer, men også med alle andre mennesker på Jorden. Og det er en vældig tillokkende kosmopolitisk tanke. Muslimerne burde gøre status over denne sag og definere en passende teologi, så vi alle kan være her på Jorden i fred og sikkerhed med garanterede menneske rettigheder overalt. Religions frihed er en forudsætning for et virkeligt globalt fællesskab blandt mennesker. Frihed, lighed og broderskab er ikke helt fremmed for Arabien.

  Vores tid er også et farvel til Middelalderen, hvilket desværre betyder, at Middelalderen stadigvæk findes på Jorden i dag.  En ny report viser for eksempel, at 36 millioner mennesker lever i slaveri i 2014 rundt omkring og sågar også i Europa og USA.

Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk