Normalt   åbent   
 hver dag  efter 12 
  ring  eller  email  
   før  du kommer   

Dharmahjulet - logo for Tilogaard Meditationskole - klik her for befrielse og oplysning

Ukraines flag - støt Ukraines uafhængighed og frihed - og klik og lyt til Taj Mahal spille 'Queen Bee' - en sang om fred

Forsiden

sitemap

Tendar

Nyhederne

  Klik her og læs om redaktionen af nyhederne  

10. april, opdateret den 22. april 2024.  


Karmapa Thaye Dordje besøger Europa

Den 17. Karmapa Thaye Dordje i profil 2023; fotograf ukendt.

Karmapa  vil  besøge  England,  Tyskland,
Frankrig  og  Spanien  til  sommer
 

Det  præcise program  offentliggøres senere

 
  Karmapa Thaye Dordje  kommer til Europa til sommer. Programmet på de enkelte steder, hvor Karmapa kommer, er ikke kendt endnu. Men datoerne kendes.
Den 11. juni er Karmapa hos  Bodhi Path Renchen-Ulm, nær Strassbourg og Swartswald.
Den 14. til den 16. juni er han hos  Dhagpo Möhra  i Thüringen, nærmest midt i Tyskland.
 
Derpå vil han besøge  Karma Gøn  i Sydspanien fra den  19. til den 23. juni.

 
Herefter drager Karmapa til sit kloster  Le Bost  (Kundreul Ling) i Auvergne nær Clermont Ferrand midt i Frankrig. Her opholder han sig så og underviser offentligt den 29. og 30. juni.
 
Karmapa kommer også til England, hvor han besøger Kagyu Dechen Ling i Manchester på Lama Jampa Thaye's invitation. Det sker fra den 18. til den 21. juliLæs om det her  (Kagyu Dechen Ling).

 
Karmapa Thaye Dordje kommer ikke til  Dhagpo Kagyu Ling  i Dordogne i Sydfrankrig i år. De tidligere formodninger om et sådant besøg har vist sig fejlagtige. Det forekommer nu ret usandsynligt, at Karmapa vil komme på officielt besøg andre steder end de her nævnte.
 
  Detaljerne om de enkelte centres program med Karmapa angives på deres egne netsteder.
 

Klik her for toppen af siden

20 marts, opdateret den 14. april 2024.  


Phowa med Dupseng Rinpotje
 

Dupseng Rinpotje med Pandit hat; fotograf ukendt.
 


Den 25. til den 29. juni hos Shedrup Ling
(Drivhuset)  i  Himmerland

heldags kursus og træning  fra morgen til aften

 
  Det er nødvendigt at søge  Tilflugt  for at deltage.  Dupseng Rinpoche  vil give den formelle tilflugt ved en lille ceremoni til de søgende inden programmets start. Læs i Ordforklaringen om  phowa  [འཕོ་བ, 'pho ba; skt.: saṃkrānti, ‘forvandlingens yoga’]. Det er både en  yoga  og en  visualiserings praksis.
 

 
  Denne type phowa kaldes for 'Dewatjen phowa' – den sigter på en straks  genfødsel  i  Sukhavati, når folk  dør. (Phowa som en af  Naropa's 6 dharma'er  er noget andet.)
 

 
  Sukhavati er  Buddha Amitabha's  paradis eller rene land, sanskrit:  buddhakshetra; det vil sige en slags  himmel, skønt faktisk et sted med en geografi i den anden ende af Universet. Så det er ikke noget rent mentalt, skønt det heller ikke er noget fysisk. Det er et sted i en anden dimension, end vi er vant til. Men det befinder sig ikke desto mindre et bestemt sted i Universet. Det ligner noget rent mentalt ved at folk i Sukhavati ikke har metabolisme. Så hvis du ønsker at spise noget, er det for fornøjelsens skyld – ikke på grund af sult; og du får ikke brug for toiletpapir.
 

 
  Buddha Amitabha residerer her, siddende under et gigantisk  Bodhitræ. Her er der ikke brug for køb og salg af noget som helst; ej heller at dyrke markerne for mad, bygge industrier for at få tøj og lignende – eller føre magt kampe for at sikre sig. Det er et yderst behageligt sted, så du har heller ikke brug for et hus eller en lejlighed. Det er et helt sikkert sted, så du behøver ikke beskyttelse mod kriminalitet, overfald eller krigs handlinger. Alle tager det roligt her.
 

 
  Sukhavati er som en gigantisk park, hvor du kan opholde dig på mange forskellige steder, som er velegnede til fællesskab, men også mere private steder til afslapning, meditation eller hvile. Du får ikke brug for at sove der; eller for at drømme. Men hvis du gerne vil det, fordi du er vant til det, vil du finde dit sind afslappet og udhvilet; så du falder ikke i søvn, men du har heller ikke behov for det, da intet plager sindet. Med andre ord er der ingen problemer ved at opholde sig i Sukhavati. Klimaet er som du vil have det, skønt altid uden ubehag, kulde eller hedebølger. Folk finder ingen grund til at blive urimelige i Sukhavati, fordi deres problemer alle er overståede og de naturligt har overskud til at genkende alle andres kvaliteter, lighed og værdighed.
 

 
  Sukhavati ligner kort sagt en himmel for  guder. Så det er faktisk et sted i  samsara, skønt uden samsara's mangler og utilfredsstillende natur. Men ligesom alle andre steder i samsara, vil også Sukhavati en dag forsvinde, fordi det befinder sig et sted med en geografi og en historie.
 

 
  Så Sukhavati er en mellemstation og ikke et mål i sig selv. Som sædvanligt i Buddha's Lære er målet  Nirvana. Det siges, at når Sukhavati en skønne dag forsvinder, vil  Avalokiteshvara's  rene land dukke op i stedet for – på et andet sted i Universet.
  Det ganske særlige ved denne mellemstation er, at du vil blive i stand til herfra frit at vælge din genfødsel andre steder under gunstige omstændigheder, som vil virke befordrende for din vej til Nirvana.
 

 
  Da de fleste vil dø, mens de sover, kan det blive svært for dem at udøve phowa selvom de har lært det godt og trænet dygtigt. Det er værd at huske på. Det betyder ikke, at man så slet ikke kan nå frem til en genfødsel i Sukhavati. Når den afdøde bliver bevidst om, at døden faktisk er indtruffet – og at det (typisk) er et lille stykke tid siden at det skete, kan man påkalde Buddha Amitabha. Mellemtilstanden mellem død og genfødsel vil da blive afbrudt, når du nævner hans navn – og du ankommer øjeblikkeligt til Sukhavati. Din træning i phowa vil hjælpe til, at du husker på det.
  Buddha Amitabha har lovet at ville hjælpe folk på denne måde.
 

 
  Dubseng Rinpoche vil også forestå indvielse af  de 8 nye Stupaer. Indvielsen sker først den 7. juli, efter Dubseng Rinpotje har lavet sit 'Kagyu academy' program for de særligt inviterede.
  Disse stupa'er er lavet i Patan, Nepal af traditionelle  newari  kobbersmede, specialister til noget sådant. Stupa'erne står på beton sokler og har selv en højde på lidt over en meter.
 

Læs om det her   (Shedrup Ling).


Klik her for toppen af siden

Mangler titel-bjælken foroven? Klik her

 Klik på ‘like’ (thumbs up billedet)  -  klik igen
 og igen  -  og igen  -  indtil du er afvænnet...
Læs mere her:
Humane Tech


Data Ethics
er en dansk tænke-tank
om etisk    
behandling 
af alle data

17. april 2024.  


Lama Jacob Leschley kursus

 
 
Lama Jacob Leschley; fotograf ukendt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kend dit sind
 
21 – 23 juni
 
i Phendeling
Nørregade 7B, 2. th.  i København

 
Dharmaforenigen inviterer til dette kursus.
 
Dharmaforeningen  er tilsyneladende det samme som  'Sakyadanmark'
de lejer sig ind hos Phendeling; fotografiet viser Lama Jacob Leschley

 
  Lama Jacob Leschley  vil undervise i  sindets  natur og virksomhed, som er rammen for hele  livet  og alle vores  oplevelser. Han vil derpå undervise i klassisk meditations to discipliner  shamatha  og  vipashyana. Derpå vil han gennemgå  lodjung, 'træning i forståelse med hjertet' på kursus sidste dag. Jacob Leschleys introduktion til lodjung følger Dodrupchen Jigme Tenpe Nyima’s tekst 'Integration af lykke og lidelse til oplysningen'. Det er en usædvanlig bog, som mig bekendt ikke er blevet præsenteret før i Danmark.
 

 
  Alt i alt et meget anbefalelses værdigt kursus med en af Danmarks pioner Lama'er. Lama Jacob Leschley er ikke meget omtalt blandt buddhister i Danmark, blandt andet fordi han har opholdt sig meget i Frankrig og Australien. Imidlertid har han været med i de tidligste buddhistiske grupper i Danmark fra 1974, hvor han blot var 17 år gammel. Han blev dernæst elev af Dilgo Khyentse Rinpotje og gennemførte en  3 års retreat  i Rinpotje's retreat center i Frankrig i firserne. Det var et  Dzogtjen  retreat, hvilket måske er endnu en grund til, at han ikke er særlig meget kendt i dag. De fleste danskere i vore dage praktiserer Dzogtjen efter Namkhai Norbus tradition og Dakpa Rinpotje fra Finland.
 

 
  Lama Jacob Leschleys undervisning ligger i lige linje af undervisningen her på Tilogaard. Det er de samme ting, som vi lægger vægt på, skønt vi her følger  Mahamudra traditionen fra  Tilopa. Dette illustrerer atter en gang, at der ikke er den store forskel på Mahamudra og Maha Ati (Dzogtjen), bortset fra  yoga  disciplinerne og særlige meditations former.  Anskuelsen  er den samme, en forening of  Cittamatra  og  Madhyamaka  til et samlet system af anskuelse og praksis.
 

Se en video om Lama Jacob Leschley her   ('Ewam' på You Tube).

Forhør dig nærmere om arrangementet hos:
sakyadenmark@gmail.com   (Dharmaforeningen)

Klik her for toppen af siden

20. april 2024.  


Kærlighed som livets kilde

'Love' maleri af Robert Indiana fra Smthsonian Museum; ukendt fotograf.

Ubetinget kærlighed er stærkt undervurderet
 

 
    Kærlighed  som Universets primære og skabende kraft er ikke på mode. Kærlighed ses mest som en følelse og længsel, som det oftest er bedst at betragte på en vis – og sikker – afstand. Kærlighed er alligevel tilsyneladende en indre kerne i alle religioner, skrev Mark Vernon i Aeon Magazine. Han påpeger hermed, hvad der tit gentages her på Tilogaard, at  Bodhicitta  er en naturlig begivenhed, som alle mulige mennsker vil  opfatte  og  erfare, uanset om de er religiøse eller ej. Er folk religiøse, vil de gerne fortolke Bodhicitta som 'Guds nærvær'. Er folk ikke specielt religiøse, vil de ofte påbegynde en spirituel rejse i deres eget  liv  og  sind, hvis og når de erfarer Bodhicitta. Det fører ikke nødvendigvis til nogen afklaring eller rigtig  erkendelse  af hvad, der er virkelig virkeligt og vigtigt i livet og sindet. Det store problem, som kan afspore erkendelse, er de flere slags  lidelse, som kunne synes at modsige kærlighed som en universel kraft i Kosmos.

 
  Både Bodhicitta og lidelse bør forstås i sammenhæng med de 5  skandha'er. Både lidelse og universel kærlighed er ganske enkelt helt uundgåeligt. Derfor har emnet altid optaget filosoffer og psykologer, men ikke så meget politikere. Der er ikke blot en buddhistisk pointe med dette emne. Der er en tydelig eksistentiel dimension, netop fordi ingen kan undgå både kærlighed og lidelse.


Læs om det her   (Aeon Magazine, USA).

Klik her for toppen af siden

Dharma hjulet er Tilogaards logo.

 

Links til de seneste nyheder

 

Jesus var muligvis vegetar (april)

Echoes From Forgotten Mountains: Tibet In War And Peace (april)

 

Ladakh kræver status som delstat (marts)

Google Chromebook i skolerne er ulovlige (marts)

 

Microsoft Outlook spion program (marts)

Kina er fortid for erhvervslivet (marts)

 

Læs Alle de gamle nyheder 2024, kapitel 1.

 

(Klik for de øvrige:  gamle nyheder her.)


 

Klik her for toppen af siden

Her går stregen og slutter siden ...
            © tilogaard   -   Tilogaard registrer ikke noget om din færden på netstedet. Ingen tracking - ingen cookies - ingenting.  Tilogaards sikring af dit privatliv er enkel: kun dine emails og breve
                                               bliver gemt.  Tilogaards internet udbyder - www.i123.dk - samler kun statistisk information om antallet af 'hits,' som Tilogaards netsted modtager.

                                               Søger du bestemte emner, kan du indtaste dine søge ord i din brawsers søgefelt,    efterfulgt af:  site:tilogaard.dk-   f. eks.: karma site:tilogaard.dk